Muutamia prosentti- kate- ja tuloslaskentaan liittyviä kysymyksiä.

Vastauksen näet kun napsautat kysymystä.

Kysymys 1: Mistä luvusta 11,5€ on 3%?

11,5 ÷ 3 x 100 = 383,33 €

Laskimella: 11,5 ÷ 3 % => 383,33 € (% = laskimen prosenttinäppäin)


Kysymys 2: Paljonko on 15% 625€:sta?

15 x 625 ÷ 100 = 93,75 €

Laskimella: 625 x 15 % => 93,75 €


Kysymys 3: Kuinka monta prosenttia 74€ on 349€:sta?

74 x 100 ÷ 349 = 21,2 %

Laskimella: 74 ÷ 349 % => 21,2 %


Kysymys 4: Polkupyörän alennettu hinta oli 320€, aleprosentti oli 20%. Mikä oli alkuperäinen hinta?

320 e ÷ 80 % = 400 e


Kysymys 5: Tavaratalo myi loppiaisen jälkeen joulukynttilöitä 50% alennuksella ja paketin alennettu myyntihinta oli 1,25€. Kynttilät oli alun perin hinnoiteltu 60%:n katteella. Mikä oli alekynttilöiden toteutunut kateprosentti?

Kynttiläpaketin alkuperäinen myyntihinta: 1,25 € ÷ 50 % => 2,50 €

Ostohinta 2,50 € x 40 % => 1,00 €

Ale-paketin kate 1,25 – 1,00 = 0,25 € ja kate-% 0,25 € ÷ 1,25 € % => 20 %


Kysymys 6: ”Ota 3, maksa 2, tarjoamme edullisimman” –tarjouksessa asiakas valitsi tuotteet joiden hinnat olivat 12€, 10€ ja 9€. Kaikki tuotteet oli hinnoiteltu alun perin 50%:n katteella. Montako euroa kauppa sai katetta tästä ”paketista” ja mikä oli toteutunut kateprosentti?

”Paketin” ostohinta 12 + 10 + 9 = 31 € x 50 % => 15,50 €

”Paketin” myyntihinta 12 +10 = 22,00 €

”Paketin” kate 22,00 € – 15,50 € = 6,50 € ¸ 22,00 € % => 29,5 %


Kysymys 7: Ostaja neuvotteli 2 000 takin erästä tehtaan kanssa. Tehtaan ensimmäinen hintapyyntö oli á 35,00€. Jos ostaja saa tingittyä erän hinnasta 4%, niin montako euroa hän säästää?

2000 x 35 € = 70 000 € x 4 % => 2 800 €


Kysymys 8: Tavarantoimittaja tarjoaa maksuehtoa 14 pv –2%, 90 pv netto. Kuinka suurta vuosikorkoa maksatte jos jätätte käteisalennuksen käyttämättä?

Tuotteen nettohinta esim. 100€. Hinta 14 pv:n kuluttua 98€, jos maksetaan nettohinta 90 pv:n kuluttua niin silloin lainataan 98€ 76 pv:ksi 2€ korolla ja vuosikorko on 2¸ 98 %¸ 76 x 365 = 9,8 %


Kysymys 9: Olet ostamassa farkkuja joiden myyntihinnaksi on suunniteltu 27,50€. Farkkujen katteeksi halutaan 40%, paljonko voit enintään maksaa farkuista?

27,50 € X 60 % => 16,50 € / pari


Kysymys 10:Ravintolassa myydään tavallisesti 100 isoa tuoppia illassa. Myyntihinta on 4,50€ ja ostohinta 1,10€. Ravintoloitsija suunnittelee kuukauden mittaista (30 pv) alennuskampanjaa. Alennettu hinta on 3,20€. Mainoskuluiksi ravintoloitsija arvioi 1 000€. Montako tuoppia alennuskuukauden aikana pitää keskimäärin myydä päivässä, jotta kampanjassa olisi jotain järkeä?

Kate-eurot ennen alennusta 4,50 – 1,10 = 3,40 e / tuoppi x 100 kpl/pv x 30 pv => 10 200 e / kk

Alennustuopeilla pitää saada katetta yhteensä 10 200 e + 1 000 e = 11 200 e

Tuopin kate 3,20 -1,10 = 2,10 e / tuoppi

Tarvittava myyntimäärä 11 200 ÷ 2,10 = 5 333 tuoppia / kk ÷ 30 pv => 178 tuoppia päivässä.